25 maja, 2020

Wzmocnienie odporności - sprawdzone sposoby

odpornosc

Zawsze się mówi "W zdrowym ciele, zdrowy duch" i nie bez powodu. Dzięki zdrowemu ciału możemy realizować wszystkie swoje wymarzone cele. Podstawą zdrowia jest nasza naturalna tarcza która nie dopuszcza do przejęcia kontroli nad naszym organizmem bakteriom, wirusom czy innym patogenom. Taka tarcza nosi nazwę "odporność".

 

Przeczytaj całość i  odbierz prezent klikając w zdjęcie.

 

Odporność – co to jest?

Odporność jest to stan niewrażliwości na działanie drobnoustrojów chorobotwórczych. Wzmocnienie odporności jest potrzebne żeby nasz organizm mógł się bronić przed wirusami i zarazkami. Jeśli nasz układ odpornościowy jest osłabiony, automatycznie zwiększa się podatność na infekcje.

Osłabiona odporność – przyczyny
  • Stres
  • Dieta
  • Aktywność fizyczna (brak)
  • Stosowanie używek (alkohol, nikotyna)
  • Zanieczyszczenia środowiska
  • Przyjmowanie antybiotyków i niektórych leków
  • Choroby m.in. nowotwory

Jak ją wzmocnić?

 

Warzywa, owoce

Niestety w dalszym ciągu jemy za mało warzyw, choć to one właśnie wpływają w ogromnym stopniu na odporność naszego organizmu, usprawniają i pobudzają zachodzące w nim procesy. Surowe warzywa zawierają łatwo przyswajalne witaminy, sole mineralne oraz wiele makro i mikroelementów. Odgrywają przy tym korzystną pracę w przewodzie pokarmowym, poprawiając pracę jelit. Do warzyw i owoców stanowiących szczególnie dobre źródło witaminy C zalicza się: brukselkę, chrzan, jarmuż, paprykę, natkę pietruszki, szpinak, kalafiora, kalarepę, porzeczki czarne, truskawki, poziomki, kiwi, cytrynę, grejpfrut i pomarańczę. Aby zaopatrzyć organizm w odpowiednie składniki β- karotenu, nie można zapomnieć o: marchewce, natce pietruszki, jarmużu, szpinaku, szczawie, szczypiorku, papryce, boćwinie oraz o morelach, melonach, brzoskwiniach i śliwkach.

 

sokSoki

Pełnowartościowe soki uzyskuje się z warzyw i owoców dokładnie startych, aby najważniejsze składniki mogły przedostać się do soku, który staje się łatwo i szybko przyswajalny. Surowe i świeże soki działają stabilizująco na organizm i zaopatrują go w brakujące składniki. Świeży sok zawiera wodę organiczną wysokiej jakości potrzebną komórkom i tkankom. Pasteryzacja i konserwowanie psują wodę organiczną.

 

kiszonkiKiszonki

Kiszenie jest naturalną metodą konserwowania żywności, w wyniku której cukry proste ulegają rozkładowi do kwasu mlekowego. Kwas mlekowy stwarza idealne warunki do rozwoju korzystnych bakterii jelitowych. Ponadto zapobiega on rozwojowi bakterii gnilnych. Taka zmiana w mikroflorze jelit dobrze wpływa na odporność. Wspomiane bakterie (tzw. Szczepy probiotyczne) wytwarzają podczas fermentacji witaminę C. Dlatego też kiszonki zawierają o wiele więcej tej witaminy niż produkt surowy, niepoddany kiszeniu.

Bardzo ważne, aby nie mylić kapusty kiszonej z kapustą kwaszoną. Są to dwa produkty o zupełnie innych wartościach prozdrowotnych. Kapusta kiszona powstaje w wyniku fermentacji mlekowej i zawiera dobroczynne bakterie kwasu mlekowego, a jej kwaśność podlega zmianom wraz z długością kiszenia. Natomiast kapusty kwaszonej nie poddano fermentacji mlekowej i nie zawiera korzystnych bakterii. Jej kwaśny smak to jedynie efekt dodatku octu i cukru – łatwo w niej wyczuć lekko octowy zapach.

 

imbir_czosnekImbir, czosnek

Preparaty z czosnku mają duże znaczenie w geriatrii, gdyż mają korzystny wpływ na stan naczyń mózgowych, przepływ krwi i lepsze doprowadzenie tlenu. Ekstrakty z czosnku są stosowane jako antybiotyki.

Właściwości lecznicze imbiru znane są ze względu na dużą ilość olejków eterycznych. Kłącze imbiru, zarówno świeże jak i suszone odkaża, zwalcza bakterie chorobotwórcze, pobudza wydzielanie soków trawiennych i żółci, odtruwa wątrobę, poprawia ukrwienie kończyn, skóry i mózgu. Działa przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo, przeciwzapalnie. Pomaga na stany zapalne zatok. Wcierany w skórę działa rozgrzewająco i przeciwbólowo. Warto wcierać go w skórę przy przeziębieniach, zmarznięciu, reumatyzmie. Pomocny jest w leczeniu chorób wirusowych, grzybicznych i bakteryjnych.

 

treningTrening, rozciąganie

Doskonałą receptą na zwiększenie odporności jest aktywność fizyczna. Uprawiaj regularnie sport. Umiarkowany trening dwa do trzech razy w tygodniu pobudza układ odpornościowy i sprawia że lepiej funkcjonuje. Dzieje się to dlatego iż dostarczamy więcej tlenu naszemu organizmowi oraz pobudzamy do szybszego ruchu krwinek po ciele. Zwiększony ruch w krwiobiegu pozwala na dostarczenie w krótszym czasie  niezbędnych elementów.

 

medytacjaSen, odpoczynek, medytacja

Przemęczony organizm jest podatniejszy na infekcje. Dlatego nie wolno „zarywać nocy”, nie dosypiać. Dorosły człowiek potrzebuje około 8 godzin snu na dobę. Kiedy śpisz głęboko i nic cię nie wybudza, wzrasta liczba limfocytów w twoim organizmie. Warto wiedzieć, że powinno ię wypoczywać w całkowitej ciszy i ciemności, bo tylko wtedy w szyszynce wydziela się melatonina, która zapewnia m.in. prawidłowy rytm dobowy i funkcjonowanie układu odpornościowego.

Głównym celem medytacji jest „wyłączenie myślenia”, które w założeniu ma zapewnić odpoczynek umysłowi i stworzyć optymalne warunki do zdystansowania problemów. Mimo iż dobroczynny wpływ medytacji na organizm traktowany przez sceptyków z przymrużeniem oka, badania naukowe potwierdzają, że regularne medytacje zmniejszają podatność na rozwój depresji, nadciśnienia i migreny. Ponadto mogą chronić przed zaburzeniami lękowymi i bezsennością.

 

Floating_BialystokFloating

Floating – sesje w zamkniętej kabinie wypełnionej wodą z rozpuszczoną solą Epson wzmacniają układ oddechowy i układ odpornościowy, a także układ krążenia – serce lepiej funkcjonuje, obniża się ciśnienie krwi. Podczas sesji uzupełniony zostaje poziom magnezu i siarki w organizmie. Siarka właśnie wpływa bezpośrednio na odporność bo działa przeciwzapalnie oraz regeneruje chrząstkę.  Sesja floating zwiększa przepływ tlenu, dzięki czemu organizm lepiej przyswaja substancje odżywcze. Te z kolei ulepszają tworzenie tkanki mózgowej, przez co umysł sprawniej funkcjonuje. Floating pozytywnie działa również na gospodarkę elektrolitami i funkcjonowaniu układu nerwowego.

Więcej o floatingu znajdziesz TU

 

Ganbanyoku

Ganbanyoku - to sauna skalna która uwalnia promieniowanie FIR (fale podczerwieni). Wnikają one głęboko w skórę powodując wydzielanie się z naszej skóry więcej sebum ochronnego . Właśnie to sebum to nasza naturalna ochrona przeciwwirusowa, przeciwbakteryjna, przeciwgrzybiczna i anty pasożytnicza. Podczas zabiegu kamienie black silica uwalniają duże ilości jonów ujemnych, nazywanych witaminami z powietrza. Zwiększony poziom jonów ujemnych jest tak samo skuteczny jak szereg leków anty depresyjnych ale nie powodują żadnych efektów ubocznych. Podczas tej przyjemnej relaksacji nasza krew zostaje pobudzona do szybszego krążenia nie przyśpieszając przy tym rytmu serca.

Więcej o ganbanyoku znajdziesz TU

 

Co osłabia odporność?

Cukry i produkty wysoko przetworzone

Większość osób nie wie, że nadmiar cukru w diecie ma bezpośredni wpływ na odporność organizmu. Nawet przez kilka godzin po spożyciu słodkiego dania układ immunologiczny inaczej funkcjonuje. Innymi słowy – codzienna dieta ma bezpośredni wpływ na to jak często chorujemy i jak szybko organizm jest w stanie poradzić sobie z infekcją. Biały cukier zaburza również funkcjonowanie witaminy C, która chroni organizm przed infekcjami. Okazuje się że białe krwinki które potrzebują witaminy C, by skutecznie walczyć z bakteriami i wirusami nie mogą jej uzyskać, gdy w diecie jest za dużo cukru. Dzieje się tak dlatego, ponieważ cukier jest pod względem struktury chemicznej podobny do witaminy C. Innymi słowy cukier bezpośrednio konkuruje z witaminą C o miejsce w komórkach odpornościowych. Im więcej cukru jest w diecie, tym mniej witaminy C może dostać się do systemu odporności, tym reakcja odpornościowa jest słabsza.

Wysoko przetworzona żywność to ta, która w swoim składzie zawiera masę konserwantów i sztucznych dodatków. To wszystkie jedzenie typu fast-food. Powszechnie uznawane za niezdrowe, mocno zanieczyszcza jelita, które są jednym z głównych organów wpływających na kondycję naszej odporności. Im więcej „śmieciowego jedzenia” spożywamy tym trudniej organizmowi walczyć z patogenami.

Używki (alkohol, nikotyna)

Alkohol i papierosy niszczą witaminy i zmniejszają ich wchłanialność (głównie witaminy C) i mikroelementy, które wzmacniają nasze siły obronne. Chociaż rzucenie palenia jest trudne, na pewno warto ograniczyć liczbę wypalanych papierosów.

Bądź z nami w kontakcie

Adres

Al. Jana Pawła II 59 lok. U3
15-753 Białystok
apartmentenvelopephone
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram