Pyszne czerwone truskawki... większość z nas wprost przepada za ich niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Jedzenie ich nie tylko daje nam dużo pysznego smaku ale również dostarcza nam mnóstwo minerałów i składników odżywczych. Wartość kaloryczna jest jednym z podstawowych elementów załączania do wszelakich diet.
Właściwości zdrowotne:
poprawiają apetyt
zaspokajają pragnienie
są naturalnym lekarstwem na ból gardła i chrypkę
wspomagają normowanie zaburzeń układu moczowego
jedzenie przed posiłkiem poprawiają trawienie
zawarte pektyny i kwasy przyśpieszają przemianę materii i pracę jelit
uzupełnia niedobory witamin które powodują anemię i schorzenia z tym związane
jedna szklanka truskawek zaspokaja zapotrzebowanie na 120% dziennej normy u dorosłej osoby
jedzenie przez osoby starsze zmniejsza ryzyko utraty wzroku
chronią błonę śluzową żołądka przed niszczącym działaniem alkoholu
działają przeciwnowotworowo dzięki kwasom elagonowym i dużą zawartością wit. C
neutralizują nitrozoaminy zawarte w pokarmach przetworzonych termicznie
zapobiegają rozwojowi raka jelita grubego poprzez wspieranie perystaltyki jelit
wyciąg z truskawek może hamować namnażanie się komórek rakowych gruczołu sutkowego
obniżają poziom cholesterolu,
zmniejszają tendencję do zakrzepicy żylnej
zmniejszają ryzyko zawału serca o 1/3 u kobiet
Wartości odżywcze w 100g
wartość energetyczna - 32kcal
białko – 0,67g
tłuszcze – 0,3g
węglowodany – 7,68g
(zawarte cukry proste 4,89g)
błonnik – 2g
Witamina C – 58,8mg
Tiamina – 0,024mg
Ryboflawina – 0,022mg
Niacyna – 0,386mg
Witamina B6 – 0,047mg
Kwas foliowy – 24μg
Witamina A – 12IU
Witamina E – 0,29mg
Witamina K – 2,2μg
Minerały
Wapń – 16 mg
Żelazo - 0.41 mg
Magnez - 13 mg
Fosfor - 24 mg
Potas - 153 mg
Sód – 1 mg
Cynk - 0.14 mg
Kwasy tłuszczowe
nasycone - 0.015 g
jednonienasycone - 0.043 g
wielonienasycone - 0.155 g
Źródło: USDA National Nutrient Database for Standard Reference